Noutăți și comunicate

Concert Phoenix in Dudestii Vechi din judetul Timis

16 august 2013
Concert Phoenix in Dudestii Vechi din judetul Timis
Vineri, 16 august 2013, sunteți invitați începând cu ora 19:30 la un concert al trupei Phoenix în Dudestii Vechi din judetul Timis.

Bulgarii catolici din Banat reprezintă cea mai veche diasporă bulgărească din lume. S-au stabilit în aceste locuri în anul 1738, după ce turcii au înăbușit răscoala din Ciprovți din anul 1688, iar bulgarii din această regiune au trecut Dunărea, refugiindu-se în Oltenia, unde au fost foarte bine primiți de către voievodul Å¢ării Românești, Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

Habsburgii au cucerit Banatul și Oltenia în anul 1718, dar în toamna anului 1737, turcii au invadat din nou Oltenia. Bulgarii de aici, conduși de către episcopul Nikola Stanislavič (1694 - 1750), s-au refugiat spre Banat, trecând prin Orșova și Mehadia, iar după ce au iernat la Recaș, administrația habsburgică din Timișoara le acordă (aproximativ 2000 de suflete) permisiunea de a se stabili în Beșenova Veche, eveniment petrecut la începutul lunii martie a anului 1738. Prin urmare, anul acesta sărbătorim 275 de ani de existență a bulgarilor în Banat.

Timp de 275 de ani, Beșenova Veche (Dudestii Vechi, in prezent) și-a păstrat caracterul său bulgar și catolic, fiind cea mai mare comunitate locuită de bulgari din România. Sunt unicii care folosesc alfabetul latin, iar dialectul bulgarilor bănățeni este considerat ca fiind a doua formă literară a limbii.

Vom fi alaturi de acesti oameni minunati si vom sarbatori impreuna cu ei implinirea a 275 de ani de cand fac parte dintr-o comunitate incarcata de traditii si obiceiuri, ferita de elementele nocive ale modernismului, de viteza lumii inconjuratoare, o comunitate care isi pretuieste valorile, cultura, istoria dar si viitorul!

Va asteptam alaturi de noi in DUDESTII VECHI (jud. Timis), in ziua de 16 august 2013, pentru un concert marca Phoenix !

 
Formatia Phoenix multumeste partenerilor media: Kiss FM, Metalhead.ro, RockOut, Concerte-azi, iConcert, Rockstage, Let's Rock Romania, Rockevent, Transilvania Rock Society, Vin si eu.ro, 220.ro, Urban.ro, Bestmusic, Infomusic, Ghimpele, Rock4U, Maximum Rock, Jurnalrock.ro, si sponsorilor Hotel CARO si DB Schenker.

Cu sprijinul Primariei Dudestii Vechi si Uniunii Bulgare din Banat - Romania.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top