Noutăți și comunicate

Blind Guardian - Istoria completa a formatiei (ep. 1)

1 mai 2011
Blind Guardian - Istoria completa a formatiei (ep. 1)
Blind Guardian - Istoria completa a formatiei (ep. 1)
Blind Guardian - Istoria completa a formatiei (ep. 1)
Blind Guardian - Istoria completa a formatiei (ep. 1)
Concert Blind Guardian la Arenele Romane 1 mai 2011

Krefeld, inclus dupa al Doilea Razboi Mondial in landul Renania de Nord-Westfalia, este un oras cu o istorie zbuciumata si interesanta, tipic pentru evolutia in timp a asezarilor germane, iar una dintre particularitatile sale este ca a scapat de urgia din timpul Razboiului de Treizeci de Ani. Acestea sunt intamplari si fapte vechi. Astazi, unul dintre lucrurile cele mai cunoscute despre Krefeld este ca aici a luat nastere in 1984 Blind Guardian, important grupuri metal al Germaniei, care de-a lungul anilor a reusit sa-si creeze un stil propriu si o "marca" inconfundabila.

1-BlindGuardian-Istoriacompletaaformatieiep1_47036.jpg

Blind Guardian - ep. 1
Andre Olbrich (chitara, backing vocals) - Hansi Kursch (bas, voce)


Cei doi initiatori ai proiectului sunt Hansi Kursch (bas, voce) si Andre Olbrich (chitara, backing vocals). Numita initial Lucifer's Heritage, trupa a reusit sa se atraga atentia underground-ului mai ales prin concerte, despre care se spune ca lasau mult loc improvizatiei scenice si debordau de energie, astfel incat nucleul de fani s-a format destul de repede. Dupa doua demouri si mai multe schimbari de componenta, s-a ajuns la o formula stabila si, putin dupa aceea, la semnarea unui contract cu casa de discuri No Remorse. Pentru a evita orice speculatii, dar - dupa cum sustine o sursa bibliografica - si pentru ca demourile grupului erau puse in magazinele de specialitate la raionul "black metal", numele a fost schimbat in Blind Guardian, iar in 1988 a aparut si primul album, "Battalions of Fear".

2-BlindGuardian-Istoriacompletaaformatieiep1_64088.jpg
Battalions of Fear - 1988

Muzicienii care au participat la inregistrarea lui si care aveau sa ramana in trupa multi ani de acum inainte sunt, pe langa cei doi mentionati mai sus, Marcus Siepen (chitara ritmica, backing vocals) si Thomas "Thomen" Stauch (tobe). Cei patru sunt co-autori ai piesei "Guardian of the Blind", in timp ce restul cantecelor sunt compuse de duetul Kursch/Olbrich. Din punct de vedere muzical vorbim despre un speed/thrash melodios, ce a fost adesea asemanat cu primele inregistrari Helloween, dar care are corespondente si cu Slayer din perioada "Show No Mercy", in special la nivelul riff-urilor, sau cu unele piese Kreator, cu Ventor la voce. Hansi Kursch este insa un solist cu o interpretare careia, in ciuda cruzimii, nu-i lipseste melodia, lucru ce va duce in timp la evolutia catre pasaje mai complexe, corale, din care asemanarile cu Kai Hansen dispar. Piesele sunt rapide si respira prospetime si energie, evadand uneori din tiparul formal clasic strofa-strofa-refren, in timp ce versurile se alatura unei traditii ce va da multe roade pe taramul heavy-metal-ului german sau de inspiratie germana (cu nenumaratele sale subgenuri), fiind rezultatul numeroaselor lecturi, in special in domeniul romanelor "fantasy", ale lui Hansi Kursch. Atat el, cat si Andre Olbrich sunt pasionati de epopeea monumentala a lui Tolkien, "Stapanul inelelor", insa primul, care scrie de la inceput toate textele, este si un cititor avid de Stephen King, iar uneori paseste si pe taramul religiei sau al politicii.

In 1989 este lansat "Follow the Blind", a carui directie este asemanatoare celei de pe predecesorul sau, condimentata cu o doza mai "hotarata" de thrash.
3-BlindGuardian-Istoriacompletaaformatieiep1_12645.jpg

Follow the Blind - 1989

Dupa cum declara intr-un interviu chitaristul Marcus Siepen, in acea perioada membrii trupei ascultau mult Testament si Forbidden, lucru ce pare sa fi influentat in mod decisiv stilul agresiv, bazat pe tobe rapide si furibunde si pe riff-uri in viteza, al lui a zFollow the Blinda. Vocea este in continuare dura, desi nu lipsita de o doza de melodicitate, insa in mare Blind Guardian este inca mai aproape de vecinii geografici din bazinul Ruhr, Sodom si in special Kreator, decat de trupa ce va deveni mai tarziu. Chiar si sunetul e thrashy, cu chitara solo in prim-plan si suportul armonic cu multi basi, dur, usor infundat si foarte compact. In ciuda admiratiei nedisimulate a membrilor trupei pentru Tolkien, sursele de inspiratie ale versurilor de pe acest album nu au nimic de-a face cu "Stapanul inelelor". In schimb apare oglindita in cateva piese creatia scriitorului SF si fantasy, anarhist cu atitudine rebela fata de anumite manifestari ale literaturii si culturii canonice, Michael Moorcock. Daca pe "Battalions of Fear" piesa "The Martyr" vorbea despre Hristos, aici galeria figurilor biblice este reprezentata de Sfantul Ioan Botezatorul, prin textul "Banish from Sanctuary". Stephen King continua si el sa-i inspire pe germani, insa prezenta cea mai importanta - si in acelasi timp cea mai concreta - este a lui Kai Hansen. Kalle Trapp, producatorul albumului, este din Hamburg, deci concitadin cu Helloween si Gamma Ray, si el il prezinta pe Kai trupei, punand bazele unei colaborari de lunga durata. Hansen face un solo pe "Hall of the King" si canta cu vocea alaturi de Hansi Kursch pe "Valhalla", o piesa ce va deveni una dintre cele mai cerute in concerte.


Daca "Fast to Madness" sugereaza o anumita dimensiune bombastica a muzicii, iar pe "Hall of the King" apare un rudiment coral, cover-ul "Barbara Ann" - piesa apartinand grupului The Regents, dar facuta celebra de Beach Boys - nu pare in context decat o evadare sau o gluma. Privind insa lucrurile astazi in ansamblul lor, vedem in aceasta preluare un prim indiciu al versatilitatii unei trupe care se pregatea de schimbari semnificative.

(va urma...)

(Paul "Slayer" Grigoriu)

* * *

Blind Guardian isi va prezenta noul material intitulat a At the Edge of Timea - lansat in data de 30 iulie 2010 - cu ocazia concertului care va avea loc in data de 1 mai 2011, la Arenele Romane din Bucuresti.

Bilete:
Biletele se pot achizitiona din reteaua Eventim (Magazinele Germanos,
Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro) la urmatoarele preturi:
87 lei - in perioada 26 noiembrie 2010 - 31 martie 2011
95 lei - in perioada : 1 aprilie - 30 aprilie 2011
110 lei - in ziua concertului (1 mai 2011). Se achizitioneaza NUMAI de la intrare.
125 lei VIP - 50 bucati (sesiune de autografe + afis concert color + CD "MR-SPU" + etc.)

O lista cu toate magazinele Germanos din tara unde gasiti bilete pentru acest concert se poate vedea AICI .

Pagina oficiala a acestui eveniment: www.promusicprod.ro/blindguardian.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top